Eenmaal achter een beeldscherm, zijn kinderen er vaak niet meer van los te weken. Ze muizen, swipen en (z)appen er lustig op los en veel ouders vinden dat eigenlijk ook wel makkelijk. Lekker rustig, niks geen gevaarlijk buitenspelen met kans op kleerscheuren en ongelukken in het verkeer.
Maar kinderen moeten ook spelen en ravotten, ontdekken, bewegen en ja ook vallen… Tijd doorbrengen in de natuur is goed, het nodigt uit tot bewegen en werkt zelfs positief op het zelfvertrouwen. Moet je ze dan als ouders alle beeldschermen ontzeggen? Of kun je juist gebruikmaken van deze voorliefde om het buitenspelen leuker te maken?
Buitenspelen is hard nodig!
Er zijn voldoende aanwijzingen en onderzoeken die laten zien dat buiten zijn in de natuur goed is voor ons, maar dat kinderen steeds minder buitenspelen en bewegen.
Meer weten? Bekijk de factsheet van IVN over Jeugd natuur en gezondheid of bekijk de website van Agnes van den Berg , omgevingspsycholoog en hoogleraar natuurbeleving
Apps voor buiten
Kleine kinderen hebben weinig nodig en zijn nog makkelijk naar buiten te lokken. Een speeltuin, takken slepen in het bos, of eindeloos scheppen en schelpen verzamelen op het strand, er is altijd wel iets interessants te ontdekken. Voor wat oudere kinderen is de nieuwigheid van alles er vaak al af en zijn er zoveel andere dingen die de aandacht opeisen en veel minder suf lijken. Waar het buitenspelen vroeger weinig concurrentie had van televisie, internet, apps en games, zo is er nu een heel gamma aan mogelijkheden bijgekomen. Lekker whatsappen met je vriendinnen, opgeslokt worden door je racespel of gewoon eindeloos voor de TV hangen. Dat is natuurlijk veel leuker dan een beetje saai buiten wandelen en de natuur bewonderen.
Of niet? Zo anno 2014 wordt het buitenspelen opnieuw uitgevonden. De techniek kan een verrassend nieuwe dimensie toevoegen aan het buitenspelen. Gewoon een extra spelelement, een extra laag over de werkelijkheid of educatieve informatie. Het kan het buitenspelen weer spannend maken Bekijk de sterrenhemel, waan je een boswachter met de app Los in ‘t bos, ga op speurtocht met een geocache, ontdek verborgen schatten, duik in de geschiedenis van je omgeving of leer dingen over dieren en planten. Er zijn zo ontzettend veel leuke apps dat er een hele nieuwe wereld van buitenspelen opengaat. En niet onbelangrijk, het trekt je kind makkelijker de drempel over naar buiten.
Er zijn veel educatieve apps te vinden die je meer leren over de natuur. Van ontwikkelaar ETI BioInformatics zijn er bijvoorbeeld diverse determinatie apps om te achterhalen welke vogel, vlinder, vis of paddenstoel je nu eigenlijk ziet. Erik Veldkamp heeft een mooie gratis app Vogels in Nederland ontwikkeld. Je kunt ook gebruik maken van het leuk vormgegeven ‘Dierenzoeker’ voor kinderen ontwikkeld door Klokhuis en Naturalis en zowel als mobiele website en app beschikbaar.
Deze determinatie apps zijn nuttig en leerzaam en voor de liefhebbers ook leuk, maar niet alle kinderen kun je hier lang genoeg mee boeien. Wat meer entertainment bieden de Digi Doe – Natuurkaarten van IVN. Hierin zijn opdrachten en spelletjes verweven met het ontdekken van de natuur. Nog leuker is het natuurlijk om met de app Los in ‘t bos zelf de hoofdrol te spelen in het spel. De game maakt gebruik van Augmented Reality, dat een virtuele laag bovenop de werkelijkheid zet. Je ziet dus op je scherm waar je bent, en in je scherm verschijnt ook het spel. Help de boswachter, breng de jonge dieren groot, maar pas wel op voor de stroper!
Met je smartphone het bos in
Vroeger gingen kinderen met een schepnetje de sloot verkennen. Nu verklappen slootjes al hun geheimen als je ook een digitale camera, je gps en Google Earth inzet. Met je smartphone maak je een foto van een vogel, het geluid neem je op en met een speciale app determineer je de vogel.
Jolanda Pikkaart schreef ‘Met je smartphone het bos in’ Een boek met praktische voorbeelden van apps, sites en ander digitaal materiaal die je als ouder, leerkracht of andere natuurliefhebber in kunt zetten om ervoor te zorgen dat kinderen meer interesse krijgen voor de natuur. Vol inspiratie om zelf op pad te gaan en met je smartphone de natuur te zien, ruiken, proeven, horen en voelen.
www.metjesmartphonehetbosin.nl
Kijk ook eens naar de 6 beste natuurapps voor kinderen
Als ze eenmaal buiten zijn kunnen ze weer (her)ontdekken hoe leuk het buiten eigenlijk kan zijn. Zelfs zonder smartphone of tablet, want uiteindelijk wil je natuurlijk niet dat je kind buiten ook alleen maar met zijn neus op een scherm geplakt zit. Al die prikkels waaraan ze tegenwoordig blootgesteld worden vragen ook om momenten van puur aarden, lekker fysiek bezig zijn, energie kwijtraken en leeglopen. Dus eindeloos rennen, natregenen, joelen, met je handen in de modder, stampen in de plassen, graven in het zand, hutten bouwen, dieren zoeken, vuurtje stoken, heksensoep maken, hinkelen of giechelen. Na een middagje zonder scherm en gewoon buiten zijn, merk je dat je weer bent opgeladen!
One thought on “Buitenspelen 2.0”