Gezonde babyhuid

handDe huid van kleine kinderen is erg gevoelig en dun, dus nog veel kwetsbaarder dan onze volwassen huid. De huid is nog in ontwikkeling de eerste levensjaren en biedt dus minder bescherming tegen het doorlaten van niet lichaamseigen stoffen. Er ontstaat dan ook eerder irritatie en eventueel gevaarlijke stoffen kunnen makkelijker het lichaam binnendringen. Het is daarom niet zo’n gek idee om eens goed te kijken naar de verzorgingsmiddelen die je gebruikt. Zeker niet omdat we er vaak al veel meer van gebruiken dan strikt noodzakelijk is, gewoon omdat het zo lekker ruikt of omdat we het gewend zijn.

Eigenlijk schrik je ervan als je al die mooie en leuke babyverzorgingsproducten bekijkt, want achter een vriendelijk ogend uiterlijk met huidvriendelijke credo’s gaat een hele waslijst aan chemische (en vaak ook agressieve) ingrediënten schuil. Je moet al gauw scheikundig onderlegd zijn om dit te doorgronden, want niet alle chemische middelen zijn per definitie slecht. Maar toch, een beetje alert zijn op wat je gebruikt kan geen kwaad. En hoe lekker dat shampoogeurtje ook is, je kunt je afvragen of het wel nodig is het (zo vaak) te gebruiken. Tegenwoordig zijn er veel kinderen met een gevoelige en geïrriteerde huid. Vaak wordt deze gevoeligheid echter veroorzaakt door het gebruik van verzorgingsproducten.

Een babyhuid heeft er dus baat bij als het niet continue agressief wordt schoongemaakt. In onze uitgebreide bad en geurtjescultuur zijn we echter geneigd de huid te overstelpen zonder dit als zodanig te ervaren. We vinden het heerlijk als een product schuimt en geurt. Maar dagelijks wassen is bij een baby niet per se nodig. Badder je baby niet te lang en spring spaarzaam om met shampoo en zeep. Water is vaak voldoende. Zo krijgt de huid het meeste kans haar natuurlijke vochtbalans te behouden en raakt het hierdoor het natuurlijke vetlaagje niet kwijt. Na het badderen insmeren met een natuurlijke olie kan natuurlijk wel helpen om de hydratatie op pijl te houden, maar continue smeren van een bodylotion is niet nodig, zo voorkom je de opname van een hoop onnodige stoffen.

Laat je overigens ook niet misleiden door het credo ‘natuurlijk’ ook etherische oliën zoals eucalyptus, tea tree en lavendel kunnen behoorlijk heftig zijn voor de huid en zijn zeker niet voor iedereen geschikt.

Parfum

Inmiddels is al bij veel mensen bekend dat parfum bij baby’s kan zorgen voor het ontwikkelen van een allergie. Heb je een kindje met aanleg voor eczeem? Vermijd dan liever geparfumeerde producten. Eigenlijk geld voor alle kleintjes: liever geen parfum/geurstoffen.

Parabenen

Ook de kreet ‘vrij van parabenen’ lijkt in zwang. Er is niet direct van aangetoond dat het gevaarlijk is, maar kan mogelijk wel effect hebben op de gevoelige huid dus liever niet gebruiken als het niet nodig is.

Hypoallergeen

De kreet hypoallergeen op een product biedt helaas geen garantie voor allergievrij gebruik. Ook met zo’n product kun je gevoeligheid of allergie ontwikkelen.

Talkpoeder of Mentholpoeder

Dit gebruik je liever niet bij kleine kinderen. Van talkpoeder zijn incidenten bekend waarbij het door de baby werd ingeademd -iets wat natuurlijk makkelijk kan gebeuren- met alle ellendige gevolgen van dien. Menthol is ook irriterend en schadelijk voor kinderen tot 2 jaar.

Heeft je kind de waterpokken of een jeukende huid? Zet hem dan liever in een bad (met een washand/pantykous) vol havermout. Heel effectief en veel gezonder. Ook bij andere huidklachten kan havermout verlichting brengen.

Luieruitslag

Een goed natuurlijk middel bij heftige luieruitslag is groene leem (bijvoorbeeld van Vertagil). Beetje van het poeder met water mengen en héél dun op de billen smeren. De uitslag is dan vaak supersnel verdwenen. Sneller dan dat heb ik het niet gezien, maar dat kan wellicht per baby verschillen. Wat mij betreft kan zelfs de billenbalsem van Weleda of Sudocreme hier niet tegenop.

Groene leem is vrij neutraal en geheel natuurlijk, maar heeft goede ‘uittrekkende’ en ontstekingsremmende eigenschappen. Het trekt bacteriën en gifstoffen uit de huid. Bijensteek? Klodder groene leem erop (eventueel met antiseptische etherische olie als lavendel) en het wordt direct minder. Ontstoken vinger? herhaaldelijk aanbrengen van groene leem kalmeert de ontsteking. Het schijnt zelfs splinters uit de huid te kunnen trekken.