ADHD: in 60 procent is voeding oorzaak (en oplossing!)

Voeding speelt een belangrijke rol in onze gezondheid. Goede voeding maakt dat we ons gezond en fit voelen, dat zal niemand ontkennen. Minder bekend is echter dat het niet alleen goed voor is ons lijf, maar dat het ook de oorzaak kan zijn van gedragsproblemen zoals ADHD en ODD.

ADHvoeding en adhdD wordt op dit moment vooral behandeld met medicatie, zoals het populaire Ritalin. Deze medicijnen zijn effectief in het onderdrukken van de symptomen, maar doen niets aan de oorzaak. Ook de bijwerkingen zijn niet altijd prettig en natuurlijk is continue medicijngebruik niet gezond. Gek eigenlijk dat er niet verder gekeken wordt naar de oorzaak zoals bij allergie, want als je bijvoorbeeld allergisch bent voor poezen, dan kun je natuurlijk wel medicijnen blijven slikken, maar beter is het misschien om andere huisvesting voor je huisdieren te zoeken.

Gelukkig heeft dr. Pelsser nader onderzoek gedaan naar de rol van voeding bij ADHD. Dit bleek zelfs zulke opzienbarende resultaten op te leveren dat er een eigen centrum is opgericht dat zich hier helemaal in heeft gespecialiseerd: het Pelsser RED Centrum te Nijmegen. Hier onderzoeken ze of een kind met ADHD gevoelig is voor voeding. Tijdens dit onderzoek volgt elk kind een Restricted Elimination Diet, het RED-dieet. Wanneer uit het onderzoek blijkt dat ADHD door een overgevoeligheid voor voeding veroorzaakt wordt, dan kan het aanpassen van de voeding medicijngebruik overbodig maken.

RED- Eliminatie Dieet

Het RED-dieet is een vrij streng dieet van 5 weken en bestaat uit een beperkt aantal voedingsmiddelen. Het is echter gebaseerd op het nog strengere ‘few foods diet’ wat bestaat uit enkel rijst, lam, sla, peer en water (hier zijn bij autisme ook goede resultaten geboekt). Dit wordt maar door zo weinig mensen volgehouden dat ze het aangepast hebben naar een dieet wat nog steeds goede resultaten geeft, is aangepast aan onze eetcultuur en beter is vol te houden.

Voeding en ADHD

Helaas is er geen standaard recept tegen ADHD en moet individueel worden bepaald wat de voedingsstoffen zijn die je kind beter kan vermijden. Je kunt je ook afvragen of de kinderen bij wie ADHD verdwijnt met aangepaste voeding, wel hetzelfde soort ADHD hebben als de kinderen waarbij alleen medicatie soelaas biedt. Of wellicht moeten we de oorzaak daar ook wel in een andere hoek zoeken en kan er bijvoorbeeld een gevoeligheid zijn voor de stof in hun shampoo? Wie weet wat verder onderzoek nog aan het licht brengt.

In onderstaand filmpje interviewt Train Your Brain dr. L.M.J. Pelsser over haar onderzoeken naar de effecten van voeding en ADHD. Zij is gepromoveerd op het onderwerp en heeft met het Pelsser RED Centrum in Nijmegen al veel goede resultaten bereikt, want niet allen uit studie (meerdere wetenschappelijke teams hebben dit, onafhankelijk van elkaar en in binnen- en buitenland, aangetoond), maar ook in de praktijk blijkt dat het eten van de juiste voeding 60% van de kinderen met ADHD kan helpen om van de symptomen af te komen.