Klaar voor de start….lezen!

Deze week gaat hij weer van start, de jaarlijkse kinderboekenweek! Met het thema ‘Klaar voor de start’ staat sport en spel even in het middelpunt van de belangstelling. Op scholen en in bibliotheken, boekhandels, theaters en musea wordt er volop aandacht aan besteed. Van tentoonstellingen van de prenten, voorleessessies tot aan warming-up activiteiten op school of speciale lesprogramma’s voor de digiborden. Van het kinderboekenweekgeschenk dit jaar is er zelfs een heuse theatervoorstelling gemaakt.

 

Van alles te doen dus! Maar je kunt er thuis ook simpel aandacht aan besteden door boeken uit de bibliotheek te halen die met het thema te maken hebben, op Youtube zoeken naar digitale prentenboeken, zelf leuke sport en spel activiteiten doen (al is het maar buiten voetballen of hinkelen), je kind(eren) een voorstelling laten geven van het favoriete kinderboek, een voorleesmarathon organiseren of bijvoorbeeld je kinderen een kinderboek laten uitzoeken in de winkel.

Kinderboekenweekgeschenk

kinderboekenweekgeschenk Het Kinderboekenweekgeschenk van dit jaar is het boek ‘Je bent super…Jan! , geschreven door Harmen van Straaten.

Jans ouders zijn verdwenen. Zomaar. Het ministerie van Alleenstaande en In de Steek Gelaten Kinderen heeft bepaald dat hij naar een kostschool moet. De situatie is wanhopig. Zal Super Jan zich redden? Een fantasievol en grappig verhaal.

Je krijgt het in de periode van 2 t/m 13 oktober 2013 gratis bij aankoop van € 10,- aan Nederlandstalige kinderboeken.

 

 

zzz prentenboekVoor jonge kinderen heeft Loes Riphagen het Prentenboek Zzz gemaakt.

Meneertje heeft een pechdag. En dan krijgt hij ook nog een nachtmerrie. Maar als hij zich van de enge monsters heeft losgerukt beleeft hij in zijn dromen allemaal avonturen. Hij scoort zelfs een doelpunt in een belangrijke voetbalwedstrijd! Als hij wakker wordt, kan hij de hele wereld aan.

Het is tijdens de Kinderboekenweek verkrijgbaar in de boekhandel voor € 5,-.

 

Meer inspiratie nodig voor een leuk boek? Kijk eens in de plaatselijke boekhandel of doe ideeën op via onderstaande lijst.

Boekentips voor de kinderboekenweek:

 

Igor de stippelkampioen
igor stippelkampioenDe Stippelspelen is de allerbelangrijkste sportwedstrijd van de wereld voor gestippelde atleten. Igor heeft flink getraind. Eindelijk gaat ook hij naar de Stippelspelen. Maar in welke sport zou zo’n piepkleine, vederlichte atleet uitblinken?
Meer info

 

 

Arno en de bal
arnodebalArno krijgt een bal van zijn ouders. Wel voorzichtig mee zijn, hoor,’ krijgt hij ingefluisterd als hij ermee naar buiten gaat. Echt wel, denkt Arno, en hij houdt zijn mooie echte wedstrijdbal stevig vast. Maar tegen een echte bal moet je natuurlijk wel kunnen en durven trappen!
Meer info

 

 

De tijdrit
De tijdrit boek     Vandaag is de grote fietswedstrijd. Eric spreekt met Emily af om naar de finish te kijken en samen te gaan picknicken. Eric pakt zijn spullen, een bloemetje voor zijn vriendinnetje en springt op zijn fiets. Maar de wedstrijd is al begonnen! Eric belandt er middenin. Onderweg treft hij veel wielrenners met pech: de een is in het water gevallen, de ander is de weg kwijt en een derde heeft een lekke band. Gelukkig kan Eric met zijn handige spullen en slimme ideeën iedereen helpen. Maar het bloemetje voor Emily heeft inmiddels al zijn blaadjes verloren. Ook wordt het later en later…
Meer info

De verschrikkelijke badmeester
De-verschrikkelijke-badmeesterTegen zijn zin moet Lev van zijn vader op zwemtraining bij Brulboei, de allerberoemdste zwemkampioen ooit. Iedereen vindt hem te gek, want hij is knap en verzorgt zielige zeehondjes.
Meer info

 

 

 

Vasco het voetbalvarkentje
vascoMatteo is jarig en krijgt twee geweldige cadeaus: een voetbal en een varkentje. Dat varkentje is Vasco. Matteo en Vasco doen alles samen: eten, snurken, televisie kijken,… Matteo’s lievelingsspel is voetballen. Daar weet Vasco weinig vanaf. Maar dat is helemaal niet erg: Matteo gaat gewoon op zoek naar sterke voetbaltegenstanders. En Vasco gaat mee. Want dat doe je als je iemands voetbalvarkentje bent! Meer info

 

Foeksia klaar voor de start / Paul van Loon
FoeksiaAlle miniheksen opgelet! Doe mee aan de Heksen-spelen!
Klaar voor de start?

- Bezem Springen
- Bezem Bal
- Bezem Vliegen
- Bezem Werpen

Foeksia doet mee. Ze wint net zo vaak als Grit. Opeeens kronkelt Foeksia’s bezem.
Er zit lagpoeder op! Speelt Grit soms vals? Foeksia moet snel een list verzinnen. Wakkabakkaboe!

Meer info

Het leven van een loser
levenvaneenloserZomervakantie! Bram vraagt zich af waarom iedereen zo nodig naar buiten moet als de zon schijnt. Als zelfbewust – binnenmens – beleeft hij zijn ideale vakantie: geen verantwoordelijkheden, geen regels en lekker met de gordijnen dicht achter zijn computer gamen.

Totdat zijn moeder de – perfecte – vakantie voor hem bedenkt: ze organiseert ZOMERACTIVITEITEN met de familie en is ervan overtuigd dat Bram dit een van zijn allerbeste vakanties zal vinden. Bram moet naar het zwembad en er is zelfs een LEESCLUB VOOR JONGENS. Meer info

Ridders, op uw plaatsen start!
riddersopuwplaatsenMeer info