Review: Vrije geboorte – Anna Myrte Korteweg

cover vrije geboorteTijdens je zwangerschap leef je toe naar de bevalling en geboorte. In Nederland word je als aanstaande ouders goed begeleid door je verloskundige of gynaecoloog. Toch ligt de nadruk hierbij vooral op het medische aspect. Het welzijn en de veiligheid van het kind wordt dan ook voortdurend met lichamelijke controles in de gaten gehouden.

Terecht natuurlijk dat hier veel aandacht voor is, maar je zou als zwangere haast vergeten dat bevallen ook een natuurlijk en geestelijk proces is waarin je eigen keuzes kunt maken en ruimte moet geven aan jezelf en je kind. Het is dan ook fijn om literatuur te lezen die uitgaat van de natuurlijke weg en je eigen kracht. Een echo of ziekenhuisbevalling is dan opeens niet meer vanzelfsprekend (maar wordt ook niet uitgesloten). Het boek laat je nadenken over je keuzes en hoe je dicht bij jezelf kunt blijven. Het biedt een zoektocht naar een natuurlijke, vreugdevolle bevalling. De schrijfster relativeert aan het einde echter ook wanneer het voor haar anders loopt dan gepland en dat is erg prettig.

Juist deze relativering geeft de lezer een handvat om toe te leven naar een mooie bevalling, je eigen kracht te vinden om deze in blijdschap te aanvaarden en in te gaan, maar vooral ook om los te laten en je over te geven op het moment dat dit nodig is. Door de controle niet krampachtig vast te houden, maar mee te gaan met de flow, verlies je niet de regie, maar houdt je deze gek genoeg meer in eigen hand.

Een mooi, open en eerlijk relaas. Anna Myrte Korteweg inspireert, maar legt niets op en geeft je de ruimte om je eigen keuzes te maken. Ook als je het niet eens bent met haar overtuigingen kun je voldoende vinden in dit boek wat bijdraagt aan de beleving van een vrijere bevalling.

 

Vrije geboorte: in je kracht zwanger zijn en bevallen / Anna Myrte Korteweg

Samenvatting: In verwachting van haar derde kind gaat Anna Myrte Korteweg op zoek naar de meest natuurlijke en vreugdevolle manier van zwanger zijn en bevallen. Ze wil zich niet nog eens laten meeslepen door angst, maar deze bijzondere periode vanuit vertrouwen ervaren. Korteweg beschrijft hoe vrouwen zich tijdens de zwangerschap naar binnen kunnen richten om beperkende overtuigingen en onzekerheden uit de weg te ruimen. Hoe beter je dit doet, hoe vrijer en zekerder je de bevalling kunt ingaan. Ook praktische aspecten zoals de echo, het omgaan met pijn en de rol van de vader komen aan bod. Vrije geboorte wijst de weg naar een natuurlijke zwangerschap en bevalling.

Meer informatie, reviews, het boek inkijken of bestellen