Het begint al voor het zover is

voetAl voor je kind een eerste voet op de aarde heeft gezet, begint onze rol van het ouderschap. In deze prilste eerste fase van een leven leggen we de fundamenten waarop we de volgende jaren verder zullen bouwen.

 

 

Dromen en verlangens

Het begint vaak met grote dromen en bewuste of onbewuste verwachtingen en verlangens. We denken na over het kind, het geslacht, de naam, de plek waar we wonen en waar je kind zal opgroeien, de school. We kopen vast kleertjes, richten een kamer in en bereiden ons voor door de keuze van een verloskundige, oriëntatie op ziekenhuizen of eventuele cursus. In al deze aspecten schemert een deel van onze dromen en verwachtingen door. Geven we een stoere of juist een sjieke naam. Besteden we ons geld aan een veilige kamer voor een gevoel van controle of aan een cursus of boek om al op spiritueel niveau contact te maken met het kind.

Voorkeur

Veel ouders hebben stiekem of openlijk de voorkeur voor een jongen of meisje. Als je dit hebt, denk er dan eens over na waarom dit zo is. Welke verwachtingen of verlangens liggen hieraan ten grondslag? Wat hoop je te krijgen of te kunnen vervullen en is dit reëel om van je kind te verwachten? Zie je jezelf al voetballen met je jongen of lekker shoppen met je meid? Zou je teleurgesteld zijn als ze dit niet leuk blijken te vinden? Zijn de resultaten van jouw kind belangrijk voor het succes van jou als ouder?

Ieder zijn eigen eigen weg

Ieder ouderpaar zal hierin de weg volgen die bij hen past, maar bedenk wel dat je kind niet altijd zal worden wat jij had verwacht of gehoopt. Het is immers geen schilderij wat je uitzoekt om bij jou aan de muur te hangen. Je kunt wat meegeven van jezelf, maar iedereen heeft het recht om zichzelf te worden op zijn eigen manier. En ook met goede verf kun je een slecht schilderij maken. Neemt niet weg dat het soms even slikken is als het allemaal anders loopt dan gehoopt en blijkt dat jouw peuter ook kan gaan stampvoeten of schreeuwen, je kind niet populair is in de klas, slechte resultaten haalt  of je puber je stom vindt en al je goede raad negeert.