Zie ginds komt de stoomboot…met Sinterklaas!

Stoomboot SinterklaasHet Sinterklaasjournaal wordt weer uitgezonden dus dat betekent dat Sinterklaas onderweg is naar Nederland (tenzij hij terug moeten voor de staf natuurlijk). Dat vraagt van ons ouders de nodige creativiteit, want of je nu moet rijmen en dichten, kruidnootjes bakt, surprises moet maken, lootjes trekt en cadeautjes moet verzinnen of moeilijke vragen over Sinterklaas moet beantwoorden… het is een periode die bol staat van de activiteit, geheimzinnigheid en – als het goed is – ook van de gezelligheid.

Voor veel kinderen is het een spannende periode. Zou Sinterklaas wel komen? Kan ik mijn schoen zetten zonder schoorsteen? Hoor ik hem daar op het dak? Krijg ik een mooi cadeau? Wat moet ik voor surprise maken? Vindt de ander mijn cadeau wel mooi? Hoe hou ik het geheim?

Het is de kunst om het als ouders gezellig te houden en de spanning niet teveel de overhand te laten nemen.

Een paar tips om het Sinterklaasfeest gezellig te houden:

  • Bouw voorspelbaarheid in (vaste tradities, vertel wanneer ze hun schoen mogen zetten). Het kan helpen een aftelkalender te maken en hierop alle belangrijke gebeurtenissen te markeren zoals de intocht, het schoenzetten, activiteiten op school en natuurlijk pakjesavond.
  • Dreig niet met Sinterklaas (‘pas maar op anders komt Sinterklaas niet hoor!). Een beetje plagen is verleidelijk, maar overdrijf het niet. Bij kinderen kunnen kleine opmerkingen soms al een heel eigen leven gaan leiden en voor je het weet heb je slapeloze nachten (al was het maar om Sinterklaas te kunnen zien die de schoen vult) of gestreste kinderen die op school niet meer bij de Sint durven komen.
  • Bereid jonge kinderen voor door bijvoorbeeld voor te lezen, samen het sinterklaasjournaal te kijken, samen kruidnootjes te bakken of een zwarte piet te knutselen
  • Geef bij oudere kinderen duidelijkheid en maak afspraken over hoe en wat (zeker bij jongere broertjes en zusjes die nog wel geloven)
  • Bewaar de rust, er gebeurt vaak al genoeg dat het niet nodig is zoveel mogelijk sinterklaasfeestjes af te lopen.

Sinterklaasboeken tips:

Balotje en Sinterklaas
Balotje en Sinterklaas
Sinterklaas

Mooi kijkboek van Charlotte Dematons

Sinterklaas - Alles wat je wilt weten
Om alle nieuwsgierige vragen te kunnen beantwoorden
Kleine Ezel en Sinterklaas

Kleine Ezel en Sinterklaas

Aadje Piraatje en de stoomboot van Sinterklaas

Aadje Piraatje en de stoomboot van Sinterklaas

Jip en Janneke - Sinterklaas komt!

Klassieker: Jip en Janneke – Sinterklaas komt!

 

 

 

Godfried Bomans over het geloof in Sinterklaas

Godfried Bomans over het geloof in Sinterklaas – CD-luisterboek

 

 

 

 

 

 

 

 

Lieve Sinterklaas

Mooi en eenvoudig boekje voor peuters

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lootjes trekken

Lootjes trekken kun je natuurlijk op de ouderwetse manier doen, maar digitaal zijn er tegenwoordig handige alternatieven zoals bijvoorbeeld via www.lijstje.nl . Ook kan iedereen daar digitaal zijn lijstjes bijhouden of cadeautjes bij anderen afstrepen zodat je niet het risico loop hetzelfde te kopen voor iemand. Je kunt met dit soort websites ook makkelijk meerdere lootjes trekken, bijvoorbeeld door alle personen twee keer op de lijst te zetten en iedereen vervolgens te laten afstrepen.