Leven met de seizoenen: lente!

eendjesDe zon neemt toe in kracht, de dagen lengen en we willen ons niet langer verstoppen in onze huizen, maar naar buiten. Na een tijd van ogenschijnlijke stilte en rust komt alles weer in beweging. De lente is in aantocht! Als een tulp die zijn knop boven de grond uitsteekt zoeken we onze weg naar buiten. Het borrelt en het bruist van de nieuwe plannen. Weg met de muizenissen uit ons hoofd, tijd voor een nieuw elan!

 

De winter is psychologisch gezien de tijd van afsterven, bezinning. We trekken ons terug, zijn meer naar binnen gericht, maar bereiden ons ondertussen voor zoals een zaadje doet onder de grond. Wanneer dan eindelijk de lente aanbreekt is het tijd voor het ontkiemen, naar buiten komen en in beweging zetten van onze nieuwe ideeën, we beginnen met een schone lei. De energie is jong en fris en naar buiten gericht.

Kortom de lente is de periode om iets nieuws te beginnen en de plannen die zich in je hoofd hebben gevormd ten uitvoer te brengen.

Ontluiken van nieuw leven

tulp-voorjaarIn de natuur zie je volop de symboliek van de lente terug. Ontluikende bloemen, uitlopende bomen, vogels die gaan nestelen, eieren leggen en letterlijk nieuw leven voortbrengen. De koeien die weer de wei ingaan, pasgeboren lammetjes, vlinders die ontpoppen, overal om ons heen lijkt het te zinderen van nieuw leven.

Maar niet alleen de natuur ontwaakt. Op de eerste mooie dagen stromen ook wij mensen massaal naar buiten. Op het terras, het strand, in het park of gewoon op de stoep koesteren wij onszelf in de eerste zonnestralen. We laden ons op in de zon om met volle batterij het leven weer in te gaan.

Voorjaarsschoonmaak

Lente is de tijd van de grote voorjaarsschoonmaak. Een traditie die nu wel verwatert, maar die toch mooi past bij het voorjaar. We maken schoon schip en hebben ruimte nodig voor het nieuwe. Niet alleen in ons hoofd, maar ook in ons huis. Door letterlijk de bezem erdoorheen te halen en de ramen open te gooien schep je ruimte in je huis en je hoofd, het frist op, geeft lucht en maakt alles als nieuw. Klaar voor het opbloeien.

De grote schoonmaak is een prima manier om samen met je kinderen het huis klaar te maken voor het voorjaar en de lente toe te laten in jullie leven. Neem samen de slaapkamer onder handen, ruim op, verf de muur in een nieuwe kleur, mest een kledingkast uit en verzamel overbodige kleding voor het goede doel, laat je kind bijvoorbeeld zijn tekeningen of speelgoed uitzoeken, de lego wassen, sop samen de ramen of ga snoeien, harken en bladruimen in de tuin. Er zijn mogelijkheden genoeg om schoon schip te maken en je kind te laten ervaren wat hernieuwde ruimte en frisse energie doet.

 

Laat het gras kietelen onder je blote voeten!

lentegras blotevoetWaar kun je nu beter het gevoel van de lente opsnuiven dan buiten? Tijd om achter de digitale schermen vandaan te komen en je zintuigen weer eens op scherp te zetten. Ga er op uit, loop eens een blotevoetenpad, ontdek de insecten zoals lieveheersbeestjes, bijen en vlinders die weer te voorschijn komen. Blaas de zaadjes van een paardenbloem in de lucht. Zoek jonge eendjes in het park of kikkerdril in de sloot.

In het voorjaar zijn er ook veel activiteiten bij natuurcentra en boerderijen. Lammetjes kijken, vogelhuisjes maken, op pad met de boswachter, de koeien weer de weide in laten. Misschien kun je helpen op een (kinder)boerderij, dieren aaien bij een van de vele boeren landwinkels of meedoen aan een van de activiteiten van bijvoorbeeld Natuurmonumenten zoals de lammetjesdagen of wilde buiten dagen (leren overleven in de natuur).

Blote voetenpaden

Geef je voeten de vrijheid, voel de aarde, het gras of het zand onder je voeten. Een speelse manier om echt lekker buiten te zijn en contact te maken met de aarde.

De top 10 blote voetenpaden in Nederland en België

 

Het hoeft niet per se stralend lenteweer te zijn. Ook heerlijk (met je paraplu) door de regen lopen en in de plassen stampen of tegen de wind in door de polder fietsen, laten je zintuigen tintelen. Echt geen zin om naar buiten te gaan? Volg dan via de webcam het hol van de vos, de zeearend of de spreeuw en maak de mooiste momenten van nieuw leven in de natuur mee van heel dichtbij. Heb je een extraatje nodig om je kinderen achter hun scherm vandaan te krijgen? Probeer het dan eens met leuke natuurapps (lees ook: Buitenspelen 2.0)

Pasen en de palmpasenstok

Een feest wat bij uitstek past bij de lente is Pasen. In dit christelijke feest staat het nieuwe leven centraal. Christus is opgestaan uit de dood. Hij heeft de dood overwonnen, en schenkt hiermee nieuw leven aan ons mensen. Je ziet dit thema ‘nieuw leven’ en vruchtbaarheid terug in de symboliek van de paaseieren, paashaas en kuikens.

Een leuke activiteit voor kinderen die vanuit religieuze invalshoek vaak door kerken en scholen wordt georganiseerd is het maken van een palmpasenstok: een houten plmpasenstokkruis versierd met groene takken en lekkers, bovenop wordt vaak een broodhaantje geplaatst. Hoewel er in de geschiedenis meerdere vormen voorkomen (bijvoorbeeld gevlochten broodkransen) is dit de meest bekende. Het houten kruis symboliseert het overwinnen van de dood door Christus en staat voor de weg naar het nieuwe leven. De takken staan voor de intocht in Jeruzalem (palmpasen), de lekkernijen verwijzen naar de zoete en zure vruchten van het leven (of naar de zilverstukken die betaald werden aan Judas voor het verraden van Jezus) en het haantje is het symbool voor hoop, het aanbreken van een nieuwe dag.

Behalve vanuit christelijke traditie, kent de palmpasenstok ook wortels in de vruchtbaarheidsfeesten om de lente te verwelkomen. De krans van Buxus staat dan voor de kringloop van het leven, de jaarcirkel van vruchtbaarheid, leven en afsterven. Eieren en brood voor vruchtbaarheid en ontkiemen van nieuw leven. De palmpasenoptocht is ontstaan uit een mengvorm van kerkelijke tradities en het ronddragen van de meiboom.

 

Laat het groeien!

gieterHet voorjaar is ook bij uitstek de tijd om te zaaien, planten en kweken. Lekker met je handen in de aarde en van heel dichtbij volgen hoe iets groeit en ontwikkelt. Een mooi moment om stil te staan bij de cyclus van het leven, maar ook om te ruiken en proeven en lekker bezig te zijn en ons meer bewust te maken van onze omgeving, het ecosysteem waarin wij functioneren. Door ze vroeg aandacht en respect bij te brengen voor de natuur, wordt het natuurbewustzijn vergroot en gaan ze er later bewuster mee om. Kweek samen tuinkers, tomaten of aardbeien. Leg je eigen mini moestuin aan, verzamel lieveheersbeestjes tegen de luizen, gieter als het droog is en oogst je eigen aardbeien. (Lees ook Je eigen mini-moestuin dat is goed oogsten!)

 

Leestips:

Het laatste kind in het bos / R.Louv

‘Ik speel liever binnen, daar zitten de stopcontacten,’ zegt een jongen uit groep zes.
Een jongere kan u eerder wat vertellen over de regenwouden in het Amazonegebied dan over de laatste keer dat hij op ontdekking het bos in ging of in het gras luisterde naar de wind. Nooit zaten zo veel kinderen binnen, vaak achter een tv- of computerscherm. Richard Louv brengt dit opgroeien zonder natuur in verband met de verontrustende toename van overgewicht, concentratiestoornissen en depressies bij kinderen.

Met je smartphone het bos in /Jolanda Pikkaart

Vaker met kinderen de natuur in? Met je smartphone het bos in is het eerste boek dat de link legt tussen kinderen, natuur, onderwijs en technologie! Gebruik de smartphone en tablet, en ga met kinderen de natuur in met apps, gps of een digitale camera. Dit boek helpt je op weg.

Wonen met de seizoenen / Kristin Peters

Weer eens wat anders dan de seizoenstafel, Verander je inrichting naar het seizoen. Dit boek wil een aanzet zijn om de seizoensveranderingen ook binnen in huis op te roepen. Drie grote delen spelen hierop in: inspiraties, creaties en levende ruimtes. Elk seizoen, aldus de auteur, heeft zijn eigen kleuren, structuren, geuren en objecten en door hiermee rekening te houden, krijgen deze veranderingen binnenshuis de nodige kansen. Tot de omgevingsfactoren die ons welbevinden kunnen beïnvloeden behoren licht, geluid, geur, kleur en aanraking.

Ecofabulous koken in alle seizoenen / Lisette Kreischer

100% natuurlijk eten en genieten. Wanneer komt de rabarber van het land? Wat moet je met die vreemde knollen uit je verantwoorde groentepakket? Ecofabulous koken in alle seizoenen is een boek vol pure recepten zonder kunstmatige toevoegingen. Voor ieder jaargetijde geeft Lisette Kreischer een overzicht van seizoensproducten en vele (h)eerlijke recepten, afgewisseld met natuurlijke styling- en beautytips en bijzondere gerechten voor speciale gelegenheden.

Leve de lente! / Vivian den Hollander

Ontdek samen met Roos en Mika wat er in de lente allemaal te zien is. De twee vriendjes vinden narcissen in de tuin, mogen zonder jas naar buiten en bakken taartjes in de zandbak. Ze leren hoe merels hun nestjes bouwen en gaan kijken naar de lammetjes bij opa Rob in de wei. Roos krijgt zelfs een lammetje mee naar huis, dat ze met de fles mag grootbrengen. Het paplam gaat ook mee naar school, met een luier om! Op school maken de kinderen zelf mooie mandjes met paaseieren erin. En met Koninginnedag heeft Roos een wel heel bijzonder versierde fiets!
Voorlezen, knutselen en zingen over de lente. Met vrolijke liedjes van Ingrid Rietveld, te beluisteren op www.wijmakenmuziek.nl