Je eigen mini moestuin: dat is goed oogsten!

Hoewel eten een dagelijkse bezigheid is, lijken we de oorsprong van ons voedsel vaak te vergeten. Melk komt uit de fabriek en groente uit de winkel. De koe en het land zijn voor steeds meer kinderen een vaag begrip. Ze groeien op tussen stenen en techniek en vinden het vanzelfsprekend dat er water uit de kraan komt. Het lijkt iets triviaals, maar als je verbonden bent met je omgeving sta je dichter bij het leven zelf. Het maakt je bewuster van alles wat waarde heeft en hoe alles in elkaar grijpt.

 

Je eigen mini moestuin

ontkiemenMet voedsel kun je kinderen heel direct betrekken bij iets abstracts als de kringloop van het leven: zaaien, groeien, zorgen, bloeien en afsterven.  Wat is er nu tastbaarder dan je eigen gezaaide radijsjes eten of een appel plukken van je eigen boom? En het is nog leuk ook! Wie heeft er niet vroeger een boon laten ontkiemen op natte watjes? Kun je nog herinneren hoe intrigerend dat was, elke keer kijken of er al iets is te zien.

Het kweken van eigen groente en fruit brengt voedsel dichterbij en maakt het interessanter en dus aantrekkelijker om op te eten. Je hebt er geen hele grote tuin voor nodig, een vensterbank biedt ook al genoeg mogelijkheden. En groene vingers zijn misschien wel welkom, maar met een simpele tomatenplant, tuinkers of aardbeienplantjes breng je de oorsprong ook al dichtbij.

Zelf kweken is de ideale manier om kinderen kennis te laten maken met allerlei groenten en fruitsoorten. Hoe kun je nu je eigen gekweekte tomaat weigeren te proeven? Bovendien hebben ze er waarschijnlijk ook nog eens veel lol in om hun zaaiwerk op te zien komen, water te geven en uiteindelijk te oogsten. Het is leuk om af te wisselen met snelgroeiend groente/fruit zoals aardbeien en tuinkers en minder snelgroeiend fruit zoals een appel of paprika. Zo heb je snel plezier (zodat ze het leuk blijven vinden) en leer je dat sommige dingen veel aandacht en zorg nodig hebben voor je resultaat krijgt. Door kinderen zelf dichter te betrekken bij alles wat ze eten en drinken kun je de waardering voor voeding vergroten en meegeven dat het meer is dan een verpakking uit de winkel open maken.

Zelf niet zo’n moestuinheld?

rauwdouwerspakket

Klik op het plaatje om het voorbeeldexemplaar te bekijken

Als je zelf niet zoveel weet van groente kweken probeer dan een abonnement op Rauwdouwers. Iedere maand een pakket met zaad en cocosaarde in je brievenbus en het Rauwdouwers boekje.

 

Makkelijk, overzichtelijk en vooral ook leuk; duidelijk uitgelegd op basisschool-niveau, interessante weetjes, proefjes, puzzels en recepten, zodat kinderen zelf op ontdekkingstocht kunnen gaan.

 

Zo wordt de moestuin van je kind gegarandeerd een succes!

 

Meer weten? Kijk eens op de website: www.rauwdouwers.nl

 

 

Ook de dieren helpen mee

Je eigen voedsel verbouwen is meer dan een zaadje in de grond stoppen. De omstandigheden moeten goed zijn: voedzame grond, temperatuur, zonlicht en voldoende water. Achter glas of afgedekt met plastic (met gaatjes) kun je opkomend zaaigoed beschermen tegen de kou. De grond heeft water nodig dus als het weinig regent moet je zelf met je gieter aan de slag, maar ook de grond zelf moet goed zijn en nog voldoende voedingsstoffen bevatten. Dieren helpen ook mee. Een regenworm graaft zich bijvoorbeeld door de aarde en maakt deze zo luchtig. Bijen bestuiven het fruit zodat er vruchten aan komen en lieveheersbeestjes eten de luizen op.

Je kunt de dieren in je tuin een handje helpen door een vriendelijke omgeving te maken. Een net aangeveegde tuin is misschien wel netjes, maar laat ook wat blaadjes en stenen liggen voor de dieren om zich onder te verschuilen. Zeker in de herfst als het kouder wordt hebben veel dieren hier baat bij. Help de vlinders en bijen door aanlokkelijke planten te zetten in je tuin, zoals bijvoorbeeld Duizendblad, Lavatera, Dropplant, Buddleja (vlinderstruik), Rudbeckia, Heemst, Steenthijm en Zonnehoed.

Maak je eigen insectenhotel

insectenhotel maken

Klik op het plaatje om het werkblad te openen

Leuk om samen te maken: een heus insectenhotel voor vlinders, bijen, kevers en lieveheersbeestjes. Een hotel voor de insecten om in te overwinteren en te nestelen.

 

De dierenbescherming heeft een leuk werkblad gemaakt (download het hier links) waarin duidelijk wordt beschreven wat je nodig hebt, hoe je een insectenhotel kunt maken en waarom het nodig is.

 

Ook zie je er verschillende voorbeelden om inspiratie op te doen. Dus lekker verzamelen, boren en timmeren, aan de slag!

 

 

 

 

Zelf gemaakt is des te lekkerder

deeg knedenNa het zaaien en oogsten en direct eten is het ook leuk om met de groente te koken of bijvoorbeeld een appeltaart te bakken met eigen appels. Koken en bakken leent zich voor experimenteren en uitproberen. Smaken proeven en mengen, kruiden gebruiken om iets pittiger te maken of juist zoeter. Lekker snijden of kneden, mixen en pureren. Eten bereiden geeft een heel aards gevoel als je met pure ingrediënten werkt.

Het is leuk om eens verrassende recepten uit te proberen en bijvoorbeeld chips van pastinaak te maken. Of om een pompoen te verwerken in je soep of ovenschotel en de uitgeholde schil vervolgens gebruiken om een waxinelichthouder van te maken. Ook kun je samen bedenken wat je gaat maken van je oogst. Wordt het een soep, gerecht of smoothie? Je gaat samen de aanvullende boodschappen halen en maakt er een feest van.

Jouw kind geen goede eter? Wellicht kan een verrassende invalshoek of een andere combinatie en bereiding een bekende groente opeens wel lekker maken. Ook helpt het als kinderen meer betrokken zijn bij het uitkiezen en maken van een gerecht. Ook leuk is het als je er meer over kunt vertellen of kiest voor een thema of land. Dan kun je een gerecht maken uit dat land, verhalen vertellen over de ingrediënten of het land, of helemaal mooi over een mix van beide.

Met liefde gezaaid, vol zorg grootgebracht, met voldoening geoogst en genoeglijk opgegeten. Dat is leven in pure vorm. Bovendien lijkt moestuinieren gelukkig te maken.